تارخ انتشار مطلب: جمعه ۶ دی ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۶
510 بازدید
امتیاز :

فقر آهن در زنان وریزش مو!

به گزارش کردستان وب کم‌خونی فقر آهن یکی از شایع‌ترین بیماری‌های رایج در میان زنان است. بر طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی، یک‌چهارم جمعیت جهان به بیماری کم‌خونی مبتلا هستند که بیش از نیمی از آنها را زنان و دختران تشکیل می‌دهند. بررسی‌های دقیق‌تر نشان داده است که شیوع کم‌خونی فقر آهن در میان دختران [&hellip

به گزارش کردستان وب کم‌خونی فقر آهن یکی از شایع‌ترین بیماری‌های رایج در میان زنان است. بر طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی، یک‌چهارم جمعیت جهان به بیماری کم‌خونی مبتلا هستند که بیش از نیمی از آنها را زنان و دختران تشکیل می‌دهند. بررسی‌های دقیق‌تر نشان داده است که شیوع کم‌خونی فقر آهن در میان دختران و پسران در سنین مدرسه ۳۷ درصد، در زنان غیرباردار ۳۵ درصد، و در میان مردان بالغ ۱۸ درصد است. همچنین کم‌خونی در زنان و دختران، به‌دلیل خونریزی‌های دوران قاعدگی و خونریزی حین زایمان (زنان در هر زایمان طبیعی به‌طور متوسط ۶۰۰ سی‌سی خون از دست می‌دهند)، در نوزادان نارس با وزن کم، و در سالمندان به علت مشکلات دندانی و گوارشی و دسترسی نداشتن به گروه‌های مختلف غذایی، در مقایسه با بقیهٔ افراد جامعه شایع‌تر است. کم‌خونی عوارضی نیز بر جای می‌گذارد که در زنان باردار و کودکان زیر ۹ سال بیشتر بروز می‌کنند. ازجمله عوارض کم‌خونی در زنان باردار، ضعف و ناتوانی بدنی، افزایش خطر مرگ و میر به هنگام زایمان، افزایش خطر تولد نوزاد نارس و کم‌وزن و کم‌هوش، و بالا رفتن احتمال سقط جنین است. کم‌خونی در کودکان نیز منجر به اختلال تکامل گفتاری و حرکتی، کاهش میزان یادگیری و گاه افت تحصیلی می‌شود.

●کم‌خونی و انواع آن

اکسیژن لازم برای سوخت و ساز طبیعی بافت‌های بدن را گلبول‌های قرمز موجود در خون فراهم می‌کنند. گلبول‌های قرمز حاوی هموگلوبین (پروتئین مسئول حمل اکسیژن) هستند. اگر مقدار گلبول‌های قرمز یا هموگلوبین خون فردی ده درصد کمتر از استاندارد آن جامعه باشد، کم‌خون محسوب می‌شود. اما به‌طورکلی، کاهش تعداد گلبول‌های قرمز خون را کم‌خونی می‌نامیم.

گلبول‌های قرمز در مغز استخوان ساخته و سپس وارد جریان خون می‌شوند و بعد از ۱۲۰ روز به‌طور طبیعی از بین می‌روند و این چرخه در بدن ادامه می‌یابد. اگر ساخته شدن گلبول قرمز در مغز استخوان به هر علتی کاهش یابد، کم‌خونی رخ می‌دهد. برخی داروها، مواد شیمیایی و تشعشعات بر مغز استخوان اثر می‌کنند و فعالیت آن را کاهش می‌دهند. در بعضی بیماری‌ها، مادهٔ دیگری مانند چربی جانشین مغز استخوان می‌شود. گلبول‌های قرمز خون دو بخش دارند: بخش پروتئینی و بخش غیرپروتئینی، یعنی آهن. به دنبال کمبود آهن، کم‌خونی فقر آهن بروز می‌کند. اگر فرد به‌دلیلی مقدار زیادی خون از دست بدهد هم کم‌خون می‌شود. در برخی انواع بیماری‌ها نیز پروتئین تشکیل‌دهندهٔ گلبول‌های قرمز غیرطبیعی است. تالاسمی شایع‌ترین مثال این نوع کم‌خونی است.

مواد دیگری نظیر ویتامین ۱۲Bو اسید فولیک هم در ساخت گلبول قرمز نقش دارند. بنابراین، کمبود این مواد در رژیم غذایی نیز باعث کم‌خونی می‌شود. برخی افراد به‌طور ژنتیکی به بیماری فاویسم مبتلا هستند و سلول‌های خونی آنها به دنبال مصرف مواد خاصی تخریب می‌شود. در گروهی از بیماری‌های دستگاه ایمنی نیز بدن خودبه‌خود سلول‌های خونی را منهدم می‌کند و شخص به کم‌خونی مبتلا می‌شود.

●علائم و نشانه‌های کم‌خونی

اصلی‌ترین کار خون رساندن اکسیژن به تمام اعضا و بافت‌های بدن است. اعضای حساس زودتر از سایر اعضا نسبت به کم‌خونی و کمبود اکسیژن واکنش نشان می‌دهند. تپش قلب، تنگی نفس و خستگی زودرس از علائم قلبی کم‌خونی‌اند و به‌تدریج ظاهر می‌شوند. بی‌خوابی، تحریک‌پذیری، سردرد، افت فشار خون، تاری دید، سرگیجه، رنگ‌پریدگی، مورمور شدن بدن، بی‌اشتهایی، یبوست و نفخ از دیگر علائم و نشانه‌های کم‌خونی به‌شمار می‌روند. البته نوع علائم و سرعت بروز آنها به شدت کم‌خونی و سن فرد بستگی دارد. در کم‌خونی خفیف، فرد از کاهش قدرت بدنی، تندی ضربان قلب و کوتاهی تنفس در حین ورزش شکایت دارد. اما اگر کم‌خونی شدید باشد، قدرت فرد برای فعالیت بدنی به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد و هر نوع فعالیتی با تنگی نفس، تپش قلب، سردرد شدید و خستگی زودرس همراه می‌شود. افراد مسن‌تری که به بیماری‌های قلبی‌ـ‌عروقی هم مبتلا هستند، ممکن است دچار تشدید درد قفسهٔ سینه، لنگ زدن و نارسایی قلبی شوند.

علاوه بر ضعف، خستگی، رنگ‌پریدگی، بخصوص در دست‌ها و سطح داخلی پلک‌ها، کم‌خونی ناشی از فقر آهن با علائم دیگری نظیر التهاب زبان، غش، احساس ناراحتی در شکم، علاقهٔ شدید به خوردن یخ، رنگ یا خاک، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست‌ها و پاها، حالت تهوع، گود شدن سطح ناخن‌ها، ابتلا به عفونت‌های تکرارشونده و بی‌اشتهایی نیز همراه است.

●کم‌خونی فقر آهن

کم‌خونی ناشی از فقر آهن مهم‌ترین اختلال تغذیه‌ای شایع در میان کودکان و زنانِ در سنین باروری در کشورهای درحال‌توسعه است. این بیماری باعث اتلاف منابع و مراقبت‌های بهداشتی و کاهش ظرفیت جسمی و روانی بخش بزرگی از جامعه می‌شود. همچنین، مرگ و میر بر اثر ابتلا به بیماری را در زنان و کودکان افزایش می‌دهد.دریافت ناکافی آهن به علت دسترسی نداشتن به مواد غذایی حاوی آهن، تولید گلبول‌های قرمز را کاهش می‌دهد. بنابراین، افراد دچار این نوع کم‌خونی باید رژیم غذایی‌شان را به نحوی تنظیم کنند که آهن بیشتری از مواد غذایی جذب کنند.

اگر برای ساخت گلبول‌های قرمز خون آهن کافی در دسترس نباشد، بدن ابتدا از ذخایر آهن خود استفاده می‌کند. سپس در صورت ادامهٔ کمبود، ذخایر آهن بدن کاهش می‌یابد. در نهایت، کل ذخایر آهن بدن به مصرف می‌رسد و کم‌خونی فقر آهن بروز می‌کند. آهن اساسی‌ترین مادهٔ اولیه برای ساخته شدن گلبول‌های قرمز خون است. البته علاوه بر آهن، مواد مغذی دیگری مانند اسید فولیک، ویتامین ۶B، ویتامین ۱۲B، ویتامین Cو پروتئین نیز برای خون‌سازی لازم است که باید از طریق رژیم غذایی روزانه تأمین شود.

کم‌خونی فقر آهن در کودکان خردسال با عوارض جبران‌ناپذیری همراه است. کودکان به علت رشد سریع نیاز بیشتری به خون‌سازی دارند. بنابراین، باید آهن به میزان کافی دریافت کنند. کمبود آهن در خردسالان باعث کاهش بهرهٔ هوشی و قدرت یادگیری آنان می‌شود و به رشد مغزی کودکان صدمه می‌زند. در این سنین، خانواده‌ها باید نسبت به علائمی نظیر رنگ‌پریدگی، سفید بودن لب‌ها، کم‌خوابی یا پرخوابی حساس باشند.

در کودکان سنین مدرسه و نوجوانان نیز وجود آهن برای حفظ سلامت، رشد مطلوب و فراهم آمدن زمینهٔ مناسب برای یادگیری در دوران تحصیل ضروری است. ضریب هوشی کودکان مبتلا به کم‌خونی فقر آهن ۵ تا ۱۰ امتیاز کمتر از حد طبیعی آن برآورد شده است. همچنین میزان ابتلا به بیماری‌های عفونی در این کودکان بیشتر است زیرا دستگاه ایمنی بدن آنان قادر به مبارزه با عوامل بیماری‌زا نیست. کودکان و دانش‌آموزان دچار کم‌خونی فقر آهن همیشه احساس خستگی و ضعف می‌کنند. آنان اغلب از ورزش و فعالیت‌های بدنی دوری می‌کنند یا زودتر از سایرین خسته می‌شوند. در این افراد تغییرات رفتاری به صورت بی‌حوصلگی و بی‌تفاوتی مشاهده می‌شود. افت تحصیلی دانش‌آموزان مبتلا به فقر آهن به علت تأثیر آن بر قدرت یادگیری است.

در دوران بلوغ، به‌دلیل جهش رشدی، دختران و پسران نوجوان بیش از قبل به آهن نیاز دارند. اما دختران نوجوان، به‌دلیل شروع خونریزی‌های قاعدگی و از دست دادن مرتب خون، بیشتر مستعد ابتلا به کم‌خونی فقر آهن‌اند. همچنین، آلودگی‌های انگلی و محیطی نظیر ذرات سرب معلق در هوا نیز ممکن است موجب بروز کم‌خونی در نوجوانان شود.

تغذیهٔ نامناسب در دوران بارداری، بارداری‌های مکرر و با فواصل اندک، بارداری در سنین پایین و مصرف نکردن قرص آهن در این دوران، زنان باردار را مستعد ابتلا به این عارضه می‌کند. به علاوه، ابتلا به بیماری‌های مزمن عفونی و انگلی نیز از علل عمدهٔ کم‌خونی‌های دوران بارداری در کشورهای درحال‌توسعه است. کم‌خونی فقر آهن در دوران بارداری ممکن است به زایمان زودرس و مرگ و میر مادر و کودک در حین زایمان بینجامد.

به‌طورکلی، علل ابتلا به کم‌خونی فقر آهن به صورت زیر طبقه‌بندی می‌شوند:

۱. ناکافی بودن میزان آهن در رژیم غذایی مصرفی (مثلا ً در افرادی که رژیم‌های گیاهخواری دارند)؛

۲. جذب ناکافی آهن بر اثر اسهال، کاهش ترشح اسید معده، مشکلات گوارشی یا مصرف برخی داروها؛

۳. افزایش نیاز به آهن برای افزایش حجم خون در دوران نوزادی، نوجوانی، بارداری و شیردهی؛

۴. خونریزی‌های شدید قاعدگی، جراحی‌های بزرگ، بیماری‌های بدخیم یا عفونت‌های انگلی.

●درمان و پیشگیری از کم‌خونی فقر آهن

میزان آهن مورد نیاز روزانه در زنان باردار ۲۷ میلی‌گرم، در مردان و زنان یائسه ۸ میلی‌گرم و در سایر زنان ۱۸ میلی‌گرم است. زنان باردار باید از پایان ماه چهارم تا سه‌ ماه پس از زایمان، روزانه ۳۰ میلی‌گرم آهن دریافت کنند. در شیرخواران نیز قطرهٔ آهن باید همزمان با شروع تغذیهٔ تکمیلی آغاز شود و تا پایان ۲ سالگی ادامه یابد.بهترین راه پیشگیری از کم‌خونی فقر آهن دریافت خوراکی میزان کافی آن است. آهنی که از طریق مواد خوراکی به بدن ما می‌رسد شامل دو نوع گوشتی و غیرگوشتی است. آهن گوشتی در گوشت قرمز، ماهی و جگر وجود دارد. این نوع آهن به سرعت جذب بدن می‌شود (۲۰ تا ۳۰ درصد). اما میزان جذب آهن غیرگوشتی در بدن کم است (۳ تا ۸ درصد). این نوع آهن در زردهٔ تخم‌مرغ، غلات، برگهٔ هلو، انجیر، آلو، هویج، حبوبات، سبزیجات، میوه‌جات و سیب‌زمینی وجود دارد.

در رژیم غذایی کودکان باید گوشت و تخم‌مرغ به میزان کافی وجود داشته باشد. کودکان باید پس از ۶ ماهگی خوردن گوشت و تخم‌مرغ را به‌تدریج شروع کنند. در یک‌سالگی، روزانه یک وعده گوشت و هفته‌ای سه تا چهار تخم‌مرغ برای کودک ضروری است. به علاوه، دادن آبِ گوشت برای تأمین آهن بدن کودک کافی نیست زیرا آهن در الیاف گوشت وجود دارد نه در عصارهٔ آن.

مشکلی که اکثر مادران در خوراندن قطرهٔ آهن به کودکشان با آن روبه‌رو هستند سیاه شدن دندان‌های کودک است. قطرهٔ آهن ممکن است موجب تیرگی دندان‌ها شود، اما هیچ تأثیری در پوسیدگی آنها ندارد. برای پیشگیری از این تغییر رنگ توصیه می‌شود که قطره به‌طور مستقیم با دندان کودک تماس پیدا نکند و دهان او بلافاصله پس از مصرف قطره با آب شسته شود.

در نوجوانان و بزرگسالان مبتلا به کم‌خونی فقر آهن، با صلاحدید پزشک، مصرف مکمل‌های آهن توصیه می‌شود. مکمل‌های آهن برای بزرگسالان به دو شکل قرص فروس سولفات و کپسول هماتینیک وجود دارد. کپسول هماتینیک علاوه بر آهن حاوی ویتامین ۱۲B، Cو اسید فولیک است و روزانه یک عدد همراه با غذا یا بعد از آن مصرف می‌شود. خوردن قرص‌های فروس ‌سولفات ممکن است با علائم مختلف گوارشی نظیر تهوع، استفراغ، یبوست، اسهال، درد معده و دل‌پیچه همراه شود. همچنین رنگ مدفوع در زمان مصرف این مکمل‌ها تیره می‌شود. برای کاهش عوارض گوارشی ناشی از مصرف مکمل‌های آهن توصیه می‌شود که بعد از غذا مصرف شوند. برای افرادی که نمی‌توانند عوارض گوارشی قرص فروس سولفات و کپسول هماتینیک را تحمل کنند، کپسول فیفول (Fefol) جایگزین می‌شود. در گروهی که نسبت به عوارض گوارشی باز هم حساس‌ترند، استفاده از شربت فروگلوبین مناسب است.اما مصرف طولانی‌مدت و بدون تجویز پزشک مکمل‌های آهن ممکن است باعث تجمع آن در بافت‌هایی نظیر قلب و کبد شود و به‌هیچ‌عنوان توصیه نمی‌شود. همچنین، خوردن مقدار زیاد آهن خطرناک است. یک شیشه قرص فروس سولفات می‌تواند یک کودک را مسموم کند.

●برنامهٔ کشوری مهار کم‌خونی فقر آهن

۱. آهن‌یاری: آهن‌یاری به معنای توزیع قرص آهن در میان گروه‌های آسیب‌پذیر و در معرض خطر کم‌خونی فقر آهن است. منظور از گروه‌های در معرض خطر زنان باردار، کودکان زیر ۵ سال و دختران نوجوان است. در برخی از کشورها، آهن‌یاری به شکل توزیع آهن در مدارس نقش مؤثری در پیشگیری از کم‌خونی فقر آهن داشته است.

۲. غنی‌سازی مواد غذایی: غنی‌سازی مواد غذایی با آهن روش دیگری است که برای کاهش شیوع کم‌خونی فقر آهن در جوامع توصیه می‌شود. در این روش، مقدار معینی آهن را به یکی از مواد غذایی اصلی و روزانهٔ مردم اضافه می‌کنند. نان ازجملهٔ مواد غذایی است که بسیاری از کشورها از سالیان قبل نسبت به غنی‌سازی آن با آهن و سایر املاح و ویتامین‌های ضروری اقدام کرده‌اند. در کشور ما نیز غنی‌سازی آرد با آهن و اسید فولیک در استان بوشهر از سال ۱۳۸۰ به مورد اجرا گذاشته شده است.

۳. آموزش تغذیهٔ صحیح: آموزش عمومی در مورد منابع غذایی حیوانی و گیاهی آهن و نیز عوامل کاهش‌دهنده و افزایش‌دهندهٔ جذب آهن در پیشگیری از ابتلا به کم‌خونی ناشی از فقر آهن اهمیت زیادی دارد.

کم‌خونی فقر آهن عارضه‌ای قابل پیشگیری است. در صورت ابتلا به آن نیز، با رفع علت زمینه‌ساز، می‌توان فقر آهن را به‌خوبی با مصرف مکمل‌های آهن برطرف کرد. بنابراین، به همهٔ زنان در معرض خطر ابتلا به کم‌خونی فقر آهن توصیه می‌شود که برای تشخیص به‌موقع و درمان کامل آن اقدام کنند. همچنین نکات تغذیه‌ای لازم برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری را برای ارتقای سطح سلامت خود و اعضای خانواده به‌خاطر بسپارند.

▪کم‌خونی فقر آهن مهم‌ترین اختلال تغذیه‌ای زنان در سنین باروری در کشورهای درحال‌توسعه است.

▪ضریب هوشی کودکان مبتلا به کم‌خونی فقر آهن ۵تا ۱۰ امتیاز کمتر از حد طبیعی آن برآورد شده است.

▪کم‌خونی فقر آهن در کودکان خردسال عوارض جبران‌ناپذیری به همراه دارد.

▪دختران نوجوان، به‌دلیل شروع خونریزی‌های قاعدگی، بیشتر مستعد ابتلا به کم‌خونی فقر آهن‌اند.

▪ کم‌خونی فقر آهن در دوران بارداری ممکن است به زایمان زودرس و مرگ و میر حین زایمان بینجامد.

▪در حدود نیمی از زنان ایران به کم‌خونی مبتلا هستند.

▪ شیر مادر برای تأمین آهن مورد نیاز بدن شیرخوار کافی نیست.

▪خوراندن قطرهٔ آهن به شیرخواران همزمان با شروع تغذیهٔ تکمیلی تا پایان دوسالگی ضروری است.

▪ کم‌خونی و سوء‌تغذیه در زنان با عوارضی نظیر اضطراب، افسردگی، ضعف یادگیری و نداشتن قدرت تصمیم‌گیری در مورد مسائل اساسی زندگی همراه می‌شود.

●آهن بیشتری جذب کنید!

۱. از میوه‌ها و سبزیجات سرشار از ویتامین Cهمراه با منابع غذایی آهن‌دار استفاده کنید. توصیه می‌شود همراه ناهار و شام، نارنج یا لیموترش بخورید. می‌توانید آب ‌میوه‌هایی نظیر پرتقال، لیموشیرین، لیموترش، انبه، سیب و آناناس را نیز با غذا بنوشید. ویتامین Cیا اسید اسکوربیک در سبزی‌های برگی نظیر شاهی، نعناع، ترخان، جعفری و در گوجه‌فرنگی و فلفل سبز به وفور یافت می‌شود. می‌توانید به سوپ یا آبگوشتتان سبزی هم اضافه کنید.

۲. اسید تارتاریک و اسید مالیک نیز که در هویج، سیب‌زمینی، چغندر، کدوتنبل، شلغم و گوجه‌فرنگی موجود است جذب آهن را افزایش می‌دهند.

۳. گوشت قرمز و ماهی را در برنامهٔ غذایی خود بگنجانید.

۴. اگر به یبوست یا اسهال مزمن مبتلا هستید یا بیماری گوارشی خاصی دارید، برای رفع هرچه سریع‌تر آن به پزشک مراجعه کنید. خونریزی‌های مخفی گوارشی در درازمدت باعث کم‌خونی می‌شوند.

۵. نانی را مصرف کنید که به شیوهٔ سنتی و بدون افزودن جوش شیرین طبخ شده باشد. توصیه می‌شود نان‌هایی را بخورید که از خمیر ورآمده تهیه شده‌اند.

۶. به‌جای چیپس و پفک، میان‌وعده‌هایی نظیر توت خشک، کشمش و انجیر خشک را در اختیار کودکان قرار دهید.

۷. قبل از خوردن سبزیجات خام و تازه، آنها را کاملا ً ضدعفونی کنید. مطمئن باشید که ضدعفونی سبزیجات و میوه‌ها مواد غذایی موجود در آنها را از بین نمی‌برد.

۸. قبل از تهیهٔ غذا، هنگام مصرف آن و نیز پس از هر بار اجابت مزاج دست‌های خود را با آب و صابون بشویید.

۹. اگر علائمی از کم‌خونی در خود سراغ دارید، برای بررسی دقیق‌تر به پزشک مراجعه کنید. چنانچه پزشک در شما تشخیص کم‌خونی داد، تا درمان کامل آن به خوردن دارو ادامه دهید.

۱۰. از مصرف چای یا قهوه همراه با غذا یا بلافاصله پس از آن خودداری کنید. حداقل ۲ ساعت بعد از آخرین وعدهٔ غذایی چای بنوشید.

۱۱. برای استفاده از سبزیجات و میوه‌های پخته، آنها را به قطعات درشت خرد و آب‌پز کنید.

۱۲. مصرف جوانهٔ غلات و حبوباتی نظیر ماش و عدس باعث افزایش آهن قابل جذب آنها می‌شود. توصیه می‌شود از جوانهٔ این گروه مواد غذایی در تهیهٔ سالاد و غذا استفاده کنید.

بررسی های جدید دانشمندان نشان می دهد “فقر آهن” می تواند منجر به “ریزش مو” شود ولی بهتر است قبل از اینکه خودسرانه از قرص آهن استفاده کنید به پزشک مراجع کنید.اختلالات غده تیروئید “کمبود آهن” و مصرف برخی از دارو ها و استرس و “اضطراب”می تواند عامل اصلی “ریزش مو” باشد اما دلایلی دیگر نیز وجود دارد که باعث ایجاد ریزش مو می شود.

مطالعات جدید نشان می دهند آشپزخانه محیطی است که خانم ها با آن زیاد سر و کار دارند و با قرار گیری در این محل احتمال آسیب دیدگی مو و پوستشان تا ۳۰ درصد بیشتر است.بررسی ها نشان می دهند که واکنش های شیمیایی که در غذا به وجود می آید گاز هایی آزاد می شود که این گاز ها سطح پوست و مو نفوذ می کند و ریشه مو را سست می کند.

گفتنی است، مادرانی که تازه به دنیا آمده اند ریزش مو را نیز تجربه می کنند و با گذر زمان این نوع ریزش مو بهبود می یابد.دانشمندان با انجام آزمایشاتی دریافتند که قرار گیری بیش از ۳ ساعت در محیط آشپزخانه برای خانم ها خطرناک است و باعث به وجود آمدن مشکلات پوست و مو زیادی می شود.

پیامد کم خونی فقر آهن چیست؟

آهن یک ماده بسیار ضروری برای سلامت بدن است. نیاز روزانه به این ماده مغذی بسیار اندک و در حد میلی گرم است. اما گاهی همین مقدار کم نیز از طریق رژیم غذایی روزانه تامین نمی‌شود و در نتیجه در طولانی مدت، کمبود آهن سبب بروز بیماری، ناتوانی و کم خونی می‌شود.

کودکان زیر ۵ سال، نوجوانان در سنین بلوغ ( بویژه دختران)، زنان سنین باروری (بویژه زنان باردار) و سالمندان بیشتر در معرض خطر کمبود آهن قرار دارند.در کشور ما کم خونی و کمبود آهن از مشکلات تغذیه‌ای شایع است به طوری که کم خونی در حدود یک پنجم کودکان ۶ ساله، نوجوانان و مادران و مادران باردار و یک سوم کودکان ۱۵ تا ۲۳ ماهه گزارش شده است.با مصرف منظم و روزانه نان غنی شده با آهن و اسید فولیک می‌توان از عوارض ناشی از کمبود آهن پیشگیری کرد.

پیامدهای کم خونی فقر آهن

– مبتلایان به کم خونی فقر آهن زود خسته می‌شوند و قدرت و توانایی انجام کار در آنها کاهش می‌یابد.

– در کم خونی فقر آهن احتمال ابتلا به بیماری‌های مختلف به علت تضعیف سیستم ایمنی افزایش می‌یابد. طول مدت بیماری و شدت آن نیز در این افراد بیشتر است.

– ضریب هوشی کودکان مبتلا به کمبود آهن و کم خونی تا ۱۰ امتیاز کاهش می‌یابد. توانایی یادگیری در این کودکان کمتر است و در دوران تحصیل با افت تحصیلی مواجه می‌شوند.

– میزان تمرکز برای مطالعه (به ویژه در دانش آموزان) کاهش می‌یابد.

– مرگ و میر مادران مبتلا به کم خونی فقر آهن شدید به هنگام زایمان افزایش می‌یابد.

– در مناطقی که کمبود آهن و کم خونی شایع است، مرگ و میر جنین و شیوع تولد نوزاد نارس افزایش می‌یابد.

روش‌های مقابله با کمبود ریزمغذی‌ها

برای تامین مواد مغذی مورد نیاز روش‌هایی با کمترین هزینه و بیشترین سهولت در دسترس وجود دارد که عبارتند از:

– مصرف منابع غذایی حاوی ریزمغذی‌ها در برنامه غذایی روزانه

– مصرف مکمل در افراد در معرض خطر مانند زنان باردار و کودکان زیر ۲ سال

– غنی سازی مواد غذایی با ریزمغذی‌ها

غنی‌سازی آرد با آهن و اسید فولیک از حدود پنجاه سال گذشته در برخی از کشورها به اجرا درآمده است.

اصطلاح غنی‌سازی به معنی اضافه کردن یک یا چند ریزمغذی به یک ماده غذایی به منظور بهبود سطح سلامت جامعه است.

در غنی سازی مواد غذایی، غذاهایی که همه روزه توسط مردم مصرف می‌شود انتخاب شده و به کمک دستگاه‌های خاصی در کارخانجات، مواد مغذی مورد نیاز مانند ویتامین‌ها و مواد معدنی به آن ماده غذایی اضافه می‌شود. به عنوان نمونه در کشوری که اغلب مردم آن برنج مصرف می‌کنند این ماده غذایی یک راه حل خوب برای افزودن مواد مغذی است.

غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک

در کشور ما نان غذای اصلی مردم به شمار رفته و به طور روزانه مصرف می‌شود (با میانگین سرانه مصرف ۳۲۰ گرم)، بنابراین انتخاب خوبی برای افزودن مواد مغذی مانند آهن و اسید فولیک است. در حال حاضر نان غنی شده (شامل نان لواش، تافتوت و بربری) در سراسر کشور در دسترس مردم قرار دارد.

با مصرف روزانه نان غنی شده بخشی از نیاز روزانه بدن به دو ریزمغذی و اسید فولیک تامین می‌شود. این راهکار جهت پیشگیری از کمبود آهن واسید فولیک در جامعه ما انتخاب شده است.

غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک از حدود ۵۰ سال گذشته در برخی از کشورها به اجرا درآمده است.

تمام افراد حتی مبتلایان به تالاسمی نیز بدون به خطر افتادن سلامتی می‌توانند از نان غنی شده استفاده کنند. استفاده از مکمل‌های آهن و اسیدفولیک مغایرتی با مصرف نان غنی شده ندارد.

همچنین در دوران بارداری از آنجا که نیاز به آهن بسیار بالاست، علاوه بر مصرف نان غنی شده باید مصرف مکمل آهن مطابق با توصیه‌های وزارت بهداشت معادل روزانه یک قرص سولفات فرو از شروع هفته ۱۶ بارداری تا ۳ ماه پس از زایمان ادامه یابد.

در غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک افزودن مواد مغذی هیچ تاثیری بر طعم، بو، مزه و رنگ و ظاهر نان ندارد.

فواید غنی سازی آرد با اسیدفولیک

افزودن اسیدفولیک به آرد در پیشگیری از برخی بیماری‌های شایع بسیار موثر است:

– کمبود اسید فولیک در ماه اول بارداری که سیستم عصبی جنین در حال شکل‌گیری است، می‌تواند منجر به بروز ناهنجاری‌های مادرزادی در لوله عصبی شود. نقص لوله عصبی برحسب شدت آن می‌تواند منجر به مرگ نوزاد شده و یا صدمات جبران ناپذیری به سلامت کودک وارد کند. مصرف نان غنی شده با اسیدفولیک یکی از راه‌های مهم پیشگیری از بروز نقایص مادرزادی لوله عصبی در نوزادان است.

– نقش اسید فولیک در پیشگیری از بیماری‌های قلبی – عروقی و ابتلا به سرطان‌ها نیز نشان داده شده است. برخی از کشورها، با اضافه کردن آهن و اسید فولیک به آرد موفق شده‌اند. شیوع نقایص مادرزادی لوله عصبی و بیماری‌های قلبی و عروقی را تا حد قابل ملاحظه‌ای کاهش دند.

به خاطر داشته باشید که برای پیشگیری از کمبود آهن و پیامدهای ناشی از آن، علاوه بر استفاده از نان غنی شده باید نکات زیر را رعایت کرد:

– مصرف منابع غذایی حاوی آهن مانند گوشت، حبوبات و انواع مغزها

– مصرف منابع غذایی ویتامین Cاز جمله سبزی‌ها و صیفی‌های تازه مانند گوجه فرنگی، فلفل سبز، گل کلم، سبزی خوردن و میوه‌ها به ویژه مرکبات

– خودداری از صرف چای و قهوه از یک ساعت قبل تا ۲ ساعت پس از صرف غذا

دانلود فایل:کم خونی فقز آهن

پاسخی بگذارید

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

  1. راهیان نور امسال رنگ و بوی مدافعان حرم به خود می گیرد - 85,829 بازدید
  2. دانلود رایگان کتاب عشق شیرین -۲۵۰صفحه-PDF - 46,043 بازدید
  3. تماس با ما - 36,322 بازدید
  4. دانلود/ آهنگ ماموریت سخت با صدای حامد زمانی + متن شعر - 29,410 بازدید
  5. درآمد علیخانی از «ماه عسل» چقدر است؟ - 26,563 بازدید
  6. به موج وبلاگی «من عاشق محمدم»بپیوندیم - 24,102 بازدید
  7. گلچینی از مطالب ارسالی به کمپین “دفاع از پاسپورت ایرانی” - 23,345 بازدید
  8. واکنش احمدی مقدم به تکذیبیه احمدی نژاد - 22,349 بازدید
  9. تعرفه تبلیغات در روایت نو - 20,992 بازدید
  10. گزارش تصویری فراخوان ” من، کلاس و معلم مهربانم “ - 20,642 بازدید
  11. اعلان جنگ شورای امر به‌ معروف به چشمان «فتنه‌ انگیز»! - 20,426 بازدید
  12. نتیجه ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی چه شد؟ - 19,774 بازدید
  13. درباره ما - 19,707 بازدید
  14. داستان زندگی مادر امام زمان (عج) نمایش رادیویی شد - 19,314 بازدید
  15. گلدون وبلاگی استان البرز/شماره ۷۹ - 18,775 بازدید
  16. نظر برخی وبلاگ نویسان استان البرز در مورد حماسه ۹ دی - 18,702 بازدید
  17. آزاد اندیشی یعنی رقص روی سن دانشگاه؟ - 18,272 بازدید
  18. افزایش سرعت فایرفاکس با استفاده از تکنیک HTTP Pipelining - 18,209 بازدید
  19. شاگرد ساوجبلاغی میرزای کلهر - 18,190 بازدید
  20. با رعایت این نکات، همیشه موهای زیبا داشته باشید - 13,096 بازدید
  21. موج وبلاگی:محکومیت سکوت غرب در قبال شهادت ۳مسلمان - 11,984 بازدید
  22. طول انگشتان دست چه چیزی درباره شما می‌گویند؟ - 11,929 بازدید
  23. یامهدی (عج) - 11,916 بازدید
  24. شیرینی زندگی با طعم شیرینی - 11,874 بازدید
  25. سفرای ایرانی خلیج فارس را ترک کنند - 11,804 بازدید
  26. گلدون وبلاگی استان البرز/شماره ۸۱ - 11,775 بازدید
  27. بهترین تغذیه در زنگ تفریح مدرسه - 11,738 بازدید
  28. پیکرهای چهار شهید مدافع حرم در قم تشییع می شود - 11,692 بازدید
  29. تفاوت حلم و صبر… - 11,580 بازدید
  30. مأموریت بررسى سانحه دو قطار مسافربرى در سمنان به پایان رسید/ گزارش‌ها به معاون اول رییس‌جمهور ارائه شد - 11,498 بازدید

عکس/ عجیب ترین صحنه از دیدار استقلال-تراکتورسازی

۲۱ آذر ۱۳۹۵

حمایت دو مرجع تقلید از تولید سریال حضرت موسی(ع)

۲۱ آذر ۱۳۹۵

زمان طلایی تربیت کودک

۲۱ آذر ۱۳۹۵

چطور مقابل سرطان سینه شکست‌ناپذیر شویم؟

۲۱ آذر ۱۳۹۵

فیلمسازان غایب فجر ۳۵ چه کسانی هستند؟

۲۱ آذر ۱۳۹۵

حدیث امام علی(ع) درباره جوانان

۲۱ آذر ۱۳۹۵

سیاستمداران آمریکایی خواستار غرق کردن قایق‌های ایران در خلیج فارس شدند

۲۱ آذر ۱۳۹۵

مأموریت بررسى سانحه دو قطار مسافربرى در سمنان به پایان رسید/ گزارش‌ها به معاون اول رییس‌جمهور ارائه شد

۲۱ آذر ۱۳۹۵

روزنامه‌های ورزشی بیستم آذر ماه

۲۱ آذر ۱۳۹۵

منصوریان: گل دوم آفساید نبود/ تقویت کادر فنی به دلیل گل خوردن در نیمه دوم منطقی نیست

۲۱ آذر ۱۳۹۵

گله کاربران استقلالی از باخت روز گذشته این تیم+نظرات

۲۱ آذر ۱۳۹۵

مناجات پسری هفت ساله با امام زمان

۲۱ آذر ۱۳۹۵

پژوهش یک شرق شناس درباره طالقان آخرالزمان

۲۱ آذر ۱۳۹۵

آنها که انتقاد می‌کردند، همین روزها را می‌دیدند/ آغازگر دعوا مستحق “توبیخ” است

۲۱ آذر ۱۳۹۵

اوباما: با امضای برجام توانستیم بدون نیاز به بمباران، بر تهدیدی بزرگ فائق آییم!

۲۱ آذر ۱۳۹۵

دعای امام زمان (عج)برای شیعیانش چیست؟

۲۱ آذر ۱۳۹۵

از غر زدن هادی کاظمی تا حضور یک داعشی در هواپیمای بهداد سلیمی + فیلم

۲۱ آذر ۱۳۹۵

چگونه جوانان را به خواندن نماز مشتاق کنیم؟

۲۱ آذر ۱۳۹۵

شب های زمستان با سریال های جدید رسانه ملی گرم می شود

۲۱ آذر ۱۳۹۵

فروش «سلام بمبئی» به ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان رسید/ «یتیم‌خانه ایران» به مرز میلیاردی شدن نزدیک شد

۲۱ آذر ۱۳۹۵

تصوری غلط درخصوص تعداد یاران حضرت(عج)/ مأموریت های سربازان خاص امام زمان(عج) چیست

۲۱ آذر ۱۳۹۵

حدیث امام کاظم(ع)درباره ظهور

۲۱ آذر ۱۳۹۵

ردپای «جنین سقط شده» در این برندهای معروف مواد غذایی+ اسامی

۲۱ آذر ۱۳۹۵

آیا لامپ‌های کم‌مصرف سرطان‌زاست؟

۲۱ آذر ۱۳۹۵

اولین پاتک نفتی ایران به داماتو

۲۱ آذر ۱۳۹۵

مهمانداری که در سانحه قطار سمنان مفقود شد

۲۱ آذر ۱۳۹۵

مانند بهار

۲۱ آذر ۱۳۹۵

کورش و نیازهای ایران معاصر از دیدگاه استاد حکمت الله ملاصالحی

۲۱ آذر ۱۳۹۵

پوستر با کیفیت آغاز امامت عصر (عج)+دانلود

۲۱ آذر ۱۳۹۵

قالب وبلاگی زیبا برای مدافع حرم شهید سید رضا مراثی

۲۱ آذر ۱۳۹۵

آرشیو